Mobilya Temizliği Nasıl Olmalıdır
Mobilya Temizliği Nasıl Olmalıdır
Konu mobilya temizliği olduğunda birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Temizliğe başlamadan önce hangi bölgenin temizleneceği belirlenmelidir. Peki mobilya temizliği nasıl yapılmalıdır, gelin bunu mobilyaların cinsine göre inceleyelim…
Suntalam ve MDFlam Kaplama Mobilyaların Temizliği
MDF; Orta yoğunlukta sunta, ahşap artıklarından yapılan bir ahşaptır. Tipik olarak çok pürüzsüz bir yüzey kaplamasına sahiptir. Mdf mobilyaları temizlemenin en iyi yolu yumuşak bir mikro fiber bir bez kullanmaktır. Düzenlik aralıklarla bezle MDF mobilyanın temizliğini yapmak kalıcı lekelerin oluşmasını engeller. Kolonya, alkol ve sert kimyasallar kullanmaktan kaçının. Bezinizi hafif ıslatarak temizlik işlemini yapabilirsiniz. Aşırı ve sürekli ıslaklık, MDF malzemelerinin zaman içerisinde içine su çekip şişmesine kabarmasına neden olabilir.
High Gloss Lam Kaplam
Kimyasal temizlik malzemelerinin kullanılmasına gerek yoktur. Sadece saf temiz su ve pürüzsüz bir bez ile temizlik kolay bir şekilde yapılabilir.
Normal Lam Kaplama
Bu tür malzemeler çizilmeye mukavemetli olduğu için temizlik yaptığınız bezin pürüzsüz yüzeye sahip olması önemli değildir. Lam malzeme genelde kaplamalı ve desenli olduğu için temizlik saf sulu bir bezle yapılabilir ancak bu durumda da kararma oluşabilir. Bu tür kararmaların önüne geçmek için su dolu bir kovaya cif dökülür ve temizlik bu şekilde yapılır. Temizlik sonunda kuru bez ile mobilya nemli yer kalmayacak şekilde silinir.
Nubuk Mobilya Nasıl Temizlenir
Nubuk mobilyalarda lekenin temizlenmesi can sıkıcı olabilir. Dikkat etmeniz gereken ise lekenin türüne bağlı olarak bir temizleme işlemi uygulamak olacaktır. Leke çok derin değil ise lekenin üstünü yumuşak bir kuru bezle sildikten sonra alkol ve sudan oluşan bir karışım hazırlayarak lekenin üzerine püskürtün. Mikro fiber bez yardımı ile bölgeyi hafifçe ovalayarak silip, kurulamaya bırakınız
Ahşap Mobilya Temizliği
Lake mobilyalar parlak yapısı nedeniyle oldukça narin ve çizilme riski vardır. Bu nedenle temizlikte kullanacağınız bezlerin pürüzsüz ve pamuksu olması gerekir. Temizlikte kimyasal malzemeli hiç bir deterjan kullanılmamalıdır. Çünkü mobilyalarda kullanılan lake boya ikinci sınıf ise boyanın atmasına ve solmasına neden olacaktır.
Deri Mobilya Nasıl Temizlenir
Deri mobilyalar oldukça dikkatli temizlenmelidir. Bu nedenle aseton, çamaşır suyu, bulaşık deterjan gibi deriyi yıpratan ürünleri tercih etmemelisiniz. Bulaşık süngeri ve teli gibi deriye zararlı temizlik ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bölgede bulunan lekeyi hafif nemli bir bezle silin. ( Sirke ve su karışımı da kullanabilirsiniz.) Temizlediğiniz bölgeyi vazelin veya badem yağı ile yumuşatın.
Kadife Mobilya Temizliği
Lekeli bölgenin üzerine karbonat döküp 5 dakika bekledikten sonra ılık su batırılmış bez ile mobilyanızı silebilirsiniz.
Mobilya Temizliği Püf Noktaları
Ürününüzü asla lekeli bırakmayın. En inatçı lekelerin bile çıkarılması kolaydır, taze ve kurudur. Isı, ışık ve hava lekeyi yerinde tutar ve çıkarılmasını zorlaştırır. Mobilyalarınızı lekeleyebilecek su, çay veya yiyecek dökerseniz hemen harekete geçin. Dökülen sıvıyı emici bir bez veya kağıt havlu ile emdirin ve katı parçacıkları kumaşa zarar vermeden çıkarın. Temizleme karışımlarını temizlenecek kumaşın göze çarpmayan bir bölgesinde test edin. Karışımın üzerine bir havlu yerleştirin. Havlu üzerinde 20 saniye bekledikten sonra kumaşın rengi değişmediyse ve kumaşta tüylenme, renk gradyanları gibi sorunlar yoksa temizlik için bu karışımı kullanabilirsiniz. Hassas kumaşlar da çok dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Kumaşın görünmeyen kısmı ile yapacağınız deney size temizlik konusunda fikir verecektir. Mobilyaların üzerindeki tozları leke bırakmadan temizler. Temizlemek için sert cisimler, kimyasallar, çamaşır suyu gibi ağartıcılar kullanmayın! Temizlenecek kumaşı ıslatarak, bastırarak veya fırçalayarak temizlemeyin. Halı yıkama makinesi kullanmayın. Ürünü kurutmak için ütü kullanmayınız ve güneş ışığında bırakmayınız. Kumaşınızın kuru temizleme etiketi veya etiketi yoksa kuru temizleme yapmayın. Kuru temizlemeye uygun kumaşlarda işlemin doğru yapıldığından emin olun. Yanlış kuru temizleme kumaşınıza zarar verebilir. Yıkanabilir etiketi veya etiketi yoksa asla yıkamayın. Yıkanabilir kumaşlar için daima talimatları izleyin.